4 tips voor het grasmaaien

4 tips voor het grasmaaien

Je zou denken dat iedereen het wel gewoon kan: het gras maaien? Dat zou je denken, maar toch is dat absoluut niet waar. Gras maaien is inderdaad een eitje, maar pas wanneer je de richtlijnen en do’s en dont’s door en door kent. En die leren wij je graag bij in dit artikel. Heb je nou helemaal geen zin in grasmaaien? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor kunstgras.

Tip 1: overweeg kunstgras

Steeds meer mensen stappen over op kunstgras. Dit hoef je namelijk helemaal niet te maaien. Daarnaast blijft dit het hele jaar door mooi groen. Ideaal als je kinderen hebt die graag buiten spelen op een speelveld. Je hoeft het ook niet te bemesten of te sproeien. Het nadeel is natuurlijk wel dat het niet zo natuurlijk oogt als een echt gazonnetje. Wil je liever echt gras? De volgende tips gaan over het maaien van jouw gazon.

Tip 2: maak je gazon ieder week in de zomer

Heel simpel: maai in maart en april je gras eens per week, afhankelijk van het weer. In mei t/m augustus maai je je gras eens per vijf dagen of misschien zelfs tweemaal per week. In september en oktober ga je terug naar eens per week. Heb je hier niet de tijd voor? Overweeg dan ook kunstgras. In steden zoals Almere, Rotterdam en Amsterdam is dit heel populair. Met name vanwege het weinige onderhoud dat je hiermee hebt.

Tip 3: maai het niet te kort

Heb je een gezonde grasmat, die niet net gelegd is? Maai je gras dan opeen lengte van 30 tot 40 mm. Nooit korter, omdat dat de ontwikkeling van de wortels ten ongunste komt. Ga je grasmatten kopen om je gazon opnieuw aan te leggen Maar dan de eerste twee weken je gazon niet, en doe dat vervolgens op een lengte van 50 tot 60 mm. Pas na vier maanden is het aan te raden je gras op 30 tot 40 mm te maaien.

Tip 4: vang je gras op

Idealiter zorg je dat je grasmaaien het gemaaide gras opvangt in de opvangbak. Je kan gemaaide gras dan composteren en mengen met ander composteerbaar tuinafval zoals snoeiafval van de haag, houtsnippers en/of dorre bladeren. Heb je een groot grasveld/maaioppervlak? Dan is het raadzaam een mulchmaaier te gebruiken. Een mulchmaaier maait het gras, en versnippert het gemaaide gras vervolgens in hele fijne snippers. Daarna worden de grassnippers terug in het gazon geblazen en gelijkmatig verdeeld tussen het gras. De snippers zullen vervolgens composteren en zorgen voor goede voeding van het gazon. Let wel: wanneer je je gras mulcht is het wel belangrijk om je gras ook jaarlijks te verticuleren.